Az őszülés a haj elkerülhetetlen velejárója az öregedésnek, de sokak számára kellemetlen folyamat. Kevesen gondolnák viszont, de a réz kulcsszerepet játszhat abban, hogy sokáig megmaradjon a hajszínünk és ezáltal megállítsuk – vagy lassítsuk – az őszülést.

Mi az őszülés és mi okozza?

Az őszülés a haj melanintermelésének csökkenése vagy megszűnése miatt következik be. A melanin a festékanyag, amely színt ad a hajnak, a szemnek és a bőrnek. Egyik típusa, amely a világosabb színekért felel - szőke és vörös - a feomelanin, míg a sötétebb színek - barna és fekete - az eumelanin révén alakulnak ki. A hajhagymában lévő pigmentsejtekből épülnek fel, amelyek a festékanyagot a hozzájuk kapcsolódó keratinocitákhoz továbbítják. Ezek azok a hámsejtek, amelyek a haj fő alkotóelemét, a keratint termelik. Őszülésnél a pigmentsejtek még jelen vannak, de már inaktívak. Az őszülés későbbi fázisában már a számuk is csökken, helyüket apró légbuborékok veszik át. Ezért fontos, hogy a melanintermelést fenntartsuk. Ezt számos tényező befolyásolhatja, beleértve a genetikát, a hormonszinteket, a stresszt és a tápanyagok hiányát.

Genetika: Az őszülés mértéke nagymértékben öröklött. Ha a szüleink is korán őszültek, valószínűbb, hogy mi is korábban fogunk.

Hormonszint: A hormonális változások - mint a menopauza vagy a terhesség -  is őszüléshez vezethetnek. De olyan betegségek, amelyek a hormonszintet befolyásolják, mint a pajzsmirigybetegségek is okozhatnak hajhullást és őszülést.

Stressz: A krónikus stressz hozzájárulhat a korai őszüléshez. A stresszhormonok károsíthatják a hajszálsejteket és gátolhatják a melanintermelést.

Tápanyaghiány: A vas, a cink és a réz hiánya összefüggésbe hozható a korai őszüléssel. Ezek a tápanyagok fontosak a melanintermeléshez és a hajszálsejtek egészségének fenntartásához.

A réz szerepe az őszülésben

A réz egy esszenciális nyomelem, amely számos fontos funkciót tölt be a szervezetben, beleértve a melanintermelést is. A réz a cink és a szelén mellett egy olyan fontos nyomelem, amely minden állati és növényi szervezet számára nélkülözhetetlen. Mindkettőről beszéltünk már korábban, főleg a cink lényeges ebből a szempontból, ugyanis ennek a megfelelő hasznosulásáért is a réz felelős. A rézhiány összefüggésbe hozható a korai őszüléssel és a hajhullással is, amiről korábban már mi is írtunk. Egy tanulmány kimutatta, hogy a rézhiányban szenvedő embereknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik korai őszülés, mint azoknál, akiknek megfelelő a rézszintjük.

Hogyan segíthet a réz az őszülés megelőzésében?

A réz pótlása segíthet megelőzni a korai őszülést azáltal, hogy támogatja a melanintermelést. Számos élelmiszer jó rézforrás. A rézben gazdag élelmiszerek közé tartoznak a máj, a vörös hús, a diófélék, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök. Réz tartalmú étrendkiegészítők is kaphatók, de mielőtt saját magunk diagnosztizálásába és kezelésébe kezdenénk, érdemes orvossal konzultálni.

Fontos megjegyezni, hogy a réz nem csodaszer. Ha genetikailag hajlamosak vagyunk az őszülésre, a réz pótlása nem fogja teljesen megállítani a folyamatot. Azonban segíthet lelassítani az őszülést és megőrizni a hajszínét hosszabb ideig.

További tippek a korai őszülés megelőzésére:

  • Egészséges étrend: Együnk sok rézben gazdag élelmiszert fogyaszt.
  • Csökkentsük a stresszt: A stressz hozzájárulhat a korai őszüléshez. Ha tudjuk, csökkentsük le a stresszt az életünkben, akár jógával vagy meditációval.
  • Mozogjunk: A testmozgás javítja a vérkeringést és elősegíti a tápanyagok felszívódását, ami segíthet a hajszín megőrzésében.